måndag 25 november 2019

Filmhistoriker Anders fyller år


Filmhistoriker Anders fyller år

I dag fyller Anders år. Jag känner Anders sedan 40 år tillbaka. Vi har ätit en hel del mat tillsammans, festat, druckit, samtalat, men mest, har vi vistats i mörkret tillsammans. Inte färre än 270 gånger. På samma biografer. Fast vi har inte sett samma filmer. Eftersom Andres satt i andra biografsalonger. Eftersom han föredrar att se svensk film.

Om du har läst att någon svensk film har setts av bara åtta biobesökare – något som faktiskt hänt – då var det fel. Det var nämligen bara en biobesökare som sett sagda film åtta gånger. Det var Anders.

När jag undrar hur man stavar exempelvis Nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhållsuppföljningssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten, så frågar jag antingen Sara eller Anders. Sara brukar svara ”googla det”, Ander svarar ”Nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhållsuppföljningssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten”.

Om två år går Anders i pension. Det gläder mig. Han sade att då kommer han ha tid att skriva en roman tillsammans med mig. Den kommer att handla om ett antal galaktiska romer som hamnar på bottnen av den skotska sjön Loch Ness. Anders insisterar på att det skall bli en dokumentärroman, jag har andra ambitioner. Men eftersom det är två år innan vi på allvar börjar skriva på den…

Grattis Anders! Du är filmhistoriker, men det fortfarande kan bli något av dig som du kan vara stolt över. Allt som behövs är att du lyssnar på mina kloka råd.


2 kommentarer:

  1. Hahahaha....ja, vad säger man..? Tack för den ovanliga hyllningen, Vladi! ;)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera