måndag 18 april 2016

Världsboksdagen

År 1995 instiftade Unesco ”World Book and Copyright Day”, som på svenska heter rätt och slätt ”Världsboksdagen”. Den 23 april firas den med olika evenemang. 
Varför just den 23 april och inte exempelvis den 30 november? 
Eftersom just på det datumet, år 1616, dog Miguel de Cervantes Saavedra. 
Han var naturligtvis inte ensam om att dö just den 23 april, cirka en 365:e del av alla som inträder i dödens tillstånd gör det på det datumet, men i litterära sammanhang är det Cervantes som räknas mest. 
Men inte bara han, utan förutom honom även Inca Garcilaso de la Vega som också dog den 23 april 1616, dock inte i Madrid utan i spanska Córdoba. 
Och så, hör jag dig att ropa, får jag absolut inte glömma bort den store barden som inte bara dog den 23 april, utan även föddes den 23 april, fast 52 år tidigare, kanske för att underlätta för litteraturvetarna att minnas datumet. Jag menar förstås William Shakespeare, dödfunnen i Stratford-upon-Avon, samma stad som han föddes i. 
Tro dock inte att Cervantes och El Inca och Wille Shakespeare dog på samma dag. No sirree. Det skulle den litterära världen knappast klara av. I England var nämligen den Julianska kalendern fortfarande i bruk på den tiden, Spanien däremot använde sig av den modernare Gregorianska kalendern. 

I Louvren hänger Eugène Delacroix historiska oljemålning ”Friheten på barrikaderna” från 1830. År 2013, vandaliserades den av en 28 årig kvinna, som graffitterade på den AE911Truth, en ökänd och därmed inte helt okänd tagg för Architects & Engineers for 9/11 Truth. Man lyckades att avlägsna förstörelsen, kvinnans villfarelse sitter djupare. 

Ordet ”Copyright” abbrevieras med ett ”c” innesluten i en cirkel (©). Creative Commons har två ”c” omringade av en krans. ”Creative Commons är en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Creative Commons gör det möjligt genom ett system av licenser”, skriver Creative Commons på sin hemsida.
Konstnären som uppträder under namnet Ju gatsu mikka, har avlägsnat trikoloren från Delacroix ”Friheten på barrikaderna” och ersatt den med en vit flagga med två c i en ring. Delacroix flaggbärerska Marianne, fick dock behålla både sin Frygiska mössa på och håret i armhålan. 
Stadsbiblioteket i Prag (Mĕstská Knihovna v Praze) firar bokens och upphovsrättens dag bland annat genom att pryda sin webbplats med den modifierade ”Friheten på barrikaderna”, samt genom att erbjuda cirka 600 gratis e-boktitlar till nedladdning. Gåvan utgörs av exempelvis Karel Čapeks arbeten, och andra äldre klassiker, men även verk av samtida författare. Vladimir Oravskys tjeckiska, engelska och danska böcker finns också med.
Hurra för Världsboksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar