söndag 11 november 2018

De odöda

De odöda
Av Johan Egerkrans
B. Wahlströms Bokförlag

Människan älskar att bli skrämd och att skrämmas. Människan täcker ett spädbarns huvud med en lätt duk och precis innan barnet hinner bli oroligt och börjar gråta, lyfter hon upp handduken och säger tittut eller bu och barnet skrattar och tackar sin gud för att leken inte slutade värre än så. Och lite senare sätter vi barnet på en karusell och barnet mår först illa och uselt men vänjer sig vid detta och tänker att sånt är livet, det är detta som gör livet kuligare och uthärdligare, och skrattar återigen. Sedan drar vi barnet in i skräckens hus och på berg och dalbana och där under åket byter vi på det de mörkfuktiga blöjor en eller två gånger och sedan skrattar barnet återigen. Liksom det skrattar när vi läser för det Hans och Greta och Pelle Snusk och Snövit med en hårt straffande och kompromisslös Bogeyman.
Och barnet växer upp och bär skräckens stämpel i sina ögon och sin själ och önskar sig alltmer att få vara med och uppleva ständigt förnyad spänd förväntan och satsar på hästar och lotto och aktier och kryssar valsedlar på regeringar som konsekvent och livet ut kommer att skrämma dem med rövarskatter, dålig sjukvård, osäkra anställningsförhållanden och en pension som knappast täcker ens inköp av ett rep att hänga sig i och som hägrar som en frälsare från hungerdöden.
Det är skillnad mellan de odöda och de odödliga. Josef Stalin, Vladimir Lenin, Adolf Hitler, Mao Zedong och Karl Marx, för att nämna bara en kvintett på avskräckande, skräckinjagande exempel, verkar vara odödliga och i viss mån dessvärre även odöda, och deras syn på oliktänkande och inte evinnerligt bugande människor väcks ständigt till liv. De skrämmer genom att döda och utrota. De har det inskrivet i sina manifest på olika men alltid likamenande vis: ”Ett spöke går runt Europa”. Kommunismens och nazismens spöke. ”Spöken och andra förgörare i alla länder, förena er!” uppmanar dem.
Kristendomens upphovsman, den kringvandrande judiske predikanten Jesus, är dock både odödlig och levande och även odöd då han enligt Nya testamentets flera namngivna personer som mötte honom efter hans död uppstod. Om han fortfarande lever även som människa, så måste han vara omkring 2023 år gammal, och borde således ha ganska stora chanser till att beredas plats på äldreboendet i de flesta svenska kommuner.
Johan Egerkrans ger sina läsare att läsa och betrakta hans bok De odöda med alla slags ögon, allt ifrån de estetiska till de politiska. Det är bra. Inte minst med tanke på att han är en skicklig konstnär och en bra berättare.
Det som John Bauer gjorde för svenska troll och tuvstarr i det förra århundrandet, det gör Johan Egerkrans för de odöda i dag. Hans bok är underhållande, tankeväckande och troligen även långlivad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar