söndag 28 oktober 2018

Höger är vänster, vänster är höger, söder är norr

Höger är vänster, vänster är höger, söder är norr

Läser du rubriken ovan, att höger är vänster och vänster är höger, så kan du lätt förledas till att tro att jag här nedan kommer att skriva om våra politiska partier och dess ledare, som i sin iver att komma till regeringsställning och därmed kunna eventuellt titulera sig statsråd, glömmer den politiska orienteringen på vilken de sökte och erhöll väljarröster. 
Den tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström gav i dag (2018-10-16) råd till den maktsugne statsministerkandidaten Stefan Löven i Sveriges Radio att slakta heliga kor, att man inte skall vara ideologisk utan strategisk, att det är fyra år till nästa val, och att då ingen kommer exakt ihåg nuvarande väljaropinion.
Om detta kommer jag att inte skriva nu, eftersom det svek som inte så få av våra politiker så gott som dagligen gör sig skyldiga till, vet du käre läsare minst lika mycket om som jag.
Jag skall skriva om en annan desorientering. I dag (2018-10-16) valde jag att promenera på en för mig okänd gata. Jag valde den eftersom jag såg flera grävmaskiner på den och jag har lärt mig att gilla dessa outtröttliga arbetskolosser sedan mina barnbarn har lärt mig så gott som allt om dessa: vad de väger, vad de heter, vad de kan, hur snabba de är et cetera. 
Bakom grävmaskinerna fanns en busshållplats och på den fanns ett anslag som upplyste hågade resenärer att hållplatsen är tillsvidare flyttat cirka 50 m söderut. 

Jag visste inte åt vilket håll var söderut. Var det till vänster om hållplatsen eller till höger om den? Den syntes nämligen inte varken åt det ena eller det andra hållet eftersom grävmaskiner körs av människor och dessa människor behöver ha många mobila bekvämlighetsbyggnader i sin närhet för att känna sig någorlunda bekväma. Det var dessa anläggningar som skymde den nya ambulerade busshållplatsen.
Med blicken sökte jag efter ett stort träd med en stor myrstack bredvid eftersom jag fick för mig att myrorna ofta bygger sina stackar på trädens södra sida. Men några myrstackar såg jag inte, trots att det var mitt på dan. 
Jag stoppade mitt högra eller var det vänstra pekfinger i munnen min och lyfte upp det i hopp om att få känna sunnanvinden som gärna blåser från söder – därav namnet – men den uppenbarligen hade bättre för sig. 
Sedan kom jag på, att snö smälter först bara fläckvis från sydsluttningarna men jag fann varken någon snö, någon sydsluttning eller den vår som detta råd är mest applicerbart på under. 
Men det kom en människa till min undsättning, en som otvivelaktigt var en baddare på väderstreck och därtill närliggande mätbara områden. Han tittade i en av sina mätinstrument och pekade tvärs över den till hälften uppgrävda gatan och sade, där har du din söder. Ja han sade, din söder, som om den inte tillhörde oss alla. 
Och i stället för att vara tacksam, sade jag, men om man tar bussen tvärs över gatan, då kör man tillbaka till stan och inte från den. Och mannen svarade, det är rätt, den som tillverkade detta informationsanslag, hade ingen aning om var söder eller annat väderstreck ligger.
Det spelar kanske inte någon roll heller, sade jag, om fyra år är det ingen som kommer exakt ihåg vad som stod på anslaget.

1 kommentar:

  1. Men så länge inget parti vill svika sina väljare blir det heller ingen kompromiss och heller ingen regering. Demokratin förutsätter kompromisser!

    SvaraRadera