måndag 11 juli 2016

Jag gillar personer som kan allt och har svar på allt

Alltid säker, som om hon alltid var ofelbar och kunde allt om så gott som allt, ställde Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, frågan om framtida krig i mellanöstern till Paul Simons, en före detta mångårig USA-diplomat och numera ”Deputy Executive Director of the International Energy Agency”, IEA. Händelsen utspelade sig på Almedalen den 7 juli 2016 och sändes i SR:s P1 både en och två gånger under rubriken ”Radiokorrespondenterna”. 
Inspirerad inte minst av vetskapen om att det är svårt att sia, i synnerhet om framtiden, svarade Paul Simons diplomatiskt artigt: “I dont think I can answer this question… This is little behind my experience.”  
(Visst kan man ”förutsäga framtiden”, men då måste ett antal konstanter vara kända. Och då siar man inte, utan man räknar ut. Så exempelvis, är exakta datum på framtida solförmörkelser inte ett resultat av förmågan att kunna se i framtiden, utan ett resultat av observationer av planeternas omloppsbanor och därtill applicerbar matematisk uträkning.) 

Den supersäkra, allvetande, korrespondenten Cecilia Uddén svarade Paul Simon: “Of course you can!” 
Men den kloke, världskände experten avstod ändå att delta i Uddéns gissningsskådande i framtiden, och vidare kommentarer är kanske överflödiga.
I rest my case. Jag vilar min väska. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar