tisdag 6 mars 2018

Varför jag uppmärksammar kakan dammsugarens dag

Varför jag uppmärksammar kakan dammsugarens dag

Den 7 mars är upphöjd i Sverige till en så kallad temadag. Den dagen firar vi, eller vad vi nu gör, dammsugares, alternativt punschrulles eller också arraksrullens dag. Varför just den 7 mars, vet jag inte, men eftersom punchrullen är ett bakverk som passar den tid när vi tvingas att slösa mindre med våra resurser och i stället återanvända det som återanvändas kan, då är den 7 mars en lika bra dag som vilken annan dag på året som helst. Dammsugare är en slags pizza i bakverkets form, eller en hyllning till Cajsa Warg, som de facto aldrig postulerade att man tager vad man haver. En dammsugare består nämligen av alla rester man har från veckans bak. Dessa smulas sönder, blandas med smör eller annat fett, och smaksättes med kakao och arrak eller rom. Denna gegga kläs sedan i ett marsipanfodral, gärna gjord på bittermandel som med sin smak effektivt kamouflerar allt det som dammsugaren består av. 

Jag är född i Tjeckoslovakien, ett land som inte längre finns. Min far fick byta jobb många gånger, beroende på den politiska konjunkturen som rådde i det sovjetiska blocket. En dag kunde han vara direktör, nästa dag gruvarbetare. En dag chef för ett delikatessbageri, nästa dag högspänningselektriker. 
Han var över 60 år gammal när han studerade hur man knyter mattor. På min fråga varför nu detta, svarade han att man aldrig kan veta när den tjeckoslovakiska socialismens makthavare kommer på idén att det är som mattknytare han bäst kan bidra till socialismens slutgiltiga seger över den vacklande kapitalismen. 

I början av 1970-talet, skrev min far, tillsammans med några medarbetare, en liten bok som fick namnet „Múčniky od výmyslu sveta” (ungefär „Bakelser från världens alla hörn“) och denna bok ingick som volym 5 i serien böcker kallade „Dobré rady každému – Dorka príručka Slovenky“ („Bra råd för alla : Dorka guidebok för slovakiska kvinna).
Dorka är ett kvinnonamn som i Sverige är mera känt under formen Dorotea (liksom i Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden) eller också som Theodora. Det våghalsiga i valet av namnet var att det kan härledas till Dórotheos, som betyder, (något som de flesta kände till), ”Guds gåva”, i motsättning till den påbjudna socialismens gåva. 
Ett språk bjuder på en mängd mer eller mindre subtila tillfällen till motstånd mot makten, och tvärtom, det är även genom språket som makten förtrycker och manipulerar folket. 
År 1968, ockuperades Tjeckoslovakien av Warszawapaktens med flit desinformerade militärer, och tjecker och slovaker kände sig ånyo isolerade, avskurna från omvärlden. För att på något vis motverka denna på reella händelser baserade känsla, började nästan allt – böcker, filmer, artiklar et cetera – benämnas med ”… från världens alla hörn”, så även min pappas bok „Bakelser från världens alla hörn“. Tjecker och slovaker blev genom detta indoktrineringstrix en organisk del av den runda världens samtliga hörn.  



Likhetstecken (=) bildas av två lika långa parallella streck, det vill säga synintrycket avslöjar den inneliggande idén, med andra ord, innehållet uttrycks med sin grafiska form.
Och benämningen ”dammsugaren” både blottar och samtidigt döljer vad detta bakverk innehåller, nämligen allt smul som annars städverktyget dammsugare skulle ta hand om, om det inte var mer ekologiskt riktigt, att ta hand om allt matspill.
Det har jag lärt mig från min far redan som parvel och det är huvudanledningen till varför jag uppmärksammar dammsugarens dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar