torsdag 23 augusti 2018

Jorden är rund och här kan allt ske


Jorden är rund och här kan allt ske

Ett av mina lillbarnbarn visste vem Peter Madsen var långt innan hela världen fick veta att han är en mördare. För många små danska pojkar var Peter Madsen en spännande uppfinnare med egen ubåt och med ögon siktande mot stjärnorna. Men sedan kom den första chocken, den som avslöjade att även en ubåtskonstruktör kan vara en skurk, en som mördar. Den andra chocken var ännu svårare att bearbeta. Hur kommer det sig att det finns folk som kan gilla skurkar.
Frågeställningen infann sig efter att det blev allmänt känt att den morddömde Peter Madsen, som har den svenska journalisten Kim Wall på sitt samvete, inledde en kärleksrelation med en 40-årig mor till två pojkar, som arbetade som fängelsevakt på Vestre Fængsel, där Madsen hölls inspärrad.

Relationer mellan kvinnor och farliga män är lika gamla som relationerna mellan dessa två kön.    
I Shakespeares lärorika stycke Life and Death Of King Richard III mördar den psykiskt och fysiskt vanskapte flerfaldige mördaren Richard, som vid den tiden bara kan tituleras Duke of Gloster, Lady Annes man, Henry VI:s son, Edward, Prince of Wales. 
Detta berättar Duke of Gloster direkt till oss, det vill säga publiken och sedan inviger han oss i mysteriet att ett mord är det bästa sättet att erövra en kvinnas hjärta. Och innan vi, det vill säga publiken, hinner vakna från chocken, förför han Lady Anne på hennes döde och enligt hennes eget utsago även älskade mans kista. Lady Anne gifter sig med sin mans mördare Duke of Gloster, eftersom hon vill vara mäktig och nu när hennes avdöde man Prince of Wales inte kan bli kung ens för de maskar han när, men Richard däremot kan bli det om han mördar eller låter mörda tillräckligt många vuxna och barn… 
Soldaten Urias hustru Batseba blev gravid med monarken David och för att snygga till saken skickades den bedragne äkta mannen med vad som idag kallas uriebrev till Elyseiska fälten. Därefter gifte sig Batseba med David.
I Woody Allens underbara, hoppingivande musikallärostycke Everyone Says I love You är flickan Skylar, gestaltad av den sensuella Drew Barrymore på väg att gifta sig med Holden, en medkännande och offervillig mjukis vars roll gestaltas av en av USA:s mest mångsidiga aktörer Edward Norton. Men Skylar råkar träffa Tim Roths karaktärslösa karaktär Charles Ferry, en självcentrerad mördare på tillfällig permission och hon faller för honom ursäktande sig med att hon aldrig tidigare kysst en psykopat. När sedan Holden, utklädd till djävulen med lång svans mellan sina ben och farliga horn i pannan återigen möter Skylar, så faller hon naturligtvis för honom. 
Åter till Danmark: Gertrud, Hamlets mor, gifte sig med sin mans mördare, trots att Hamlet inte var alltför förtjust i tanken.

Den verkliga världen är nerlusad av förhållanden mellan riktigt stygga vargar och oskyldiga rödluvor: Danny Rolling var känd för att han på det mest brutala och utspekulerat utdragna sätt mördat fem kvinnor innan han blev stoppad i säkert förvar. Han kunde hugga sina kvinnooffer med 40 knivhugg i överkroppen samtidigt som han högg dem med sin bångstyriga penis i underlivet. Sedan högg han av kvinnornas huvud och placerade det så att det fick titta på när han fortsatte att tillfredsställa sina lustar på hennes kropp. Innan han avrättades år 2006 mottog han hur många friarbrev som helst, jag återkommer till det.
Lyle och Eric Mendez blev riktiga kändisar när de mördade båda sina rika föräldrar med ett oräkneligt antal skott. Sedan ringde de polisen för att anmäla brottet och efter det njöt de av arvet. Till slut avslöjades de dock och nu är de mantalsskrivna bakom lås och bom. Båda bröderna gifte sig under tiden som de avtjänar sitt straff, Lyle var först gift med modellen Anna Erickson, senare med Rebecca Snead.
Richard Ramirez, känd som The Night Stalker, blev dödsdömd för 13 mord, 5 mordförsök, 11 våldtäkter och 14 inbrott. Det sägs att han kunde döda kvinnor på samtliga uttänkliga vis. Hans variationsrikedom på att omvandla sprudlande ung, med hopp och framtidsplaner fyllt liv till smärta, död och sorg var av det obegripligaste slaget. Men inte ens han behövde vara ogift alltför länge. Han fick hur många äktenskapserbjudande som helst. Doreen Lioy vann den spännande kärlekskampen om honom. Pressen var samlad and she was happy. Hon var oskuld när de gifte sig eftersom han ville ha en oskuld. Hon vigde sitt liv åt honom och lever fortfarande i obefläckat celibat, trots att han dog av ”naturliga orsaker” 53 år gammal.
”Jag vet i varje detalj vad han gjorde, men han är en gentleman”, sade en av de lyckliga som fick gifta sig med sin förbrytare. Hon vann kampen om massmördaren och kvinnohataren Willie Turner i konkurrensen med, observera att detta är dokumenterat sant, den kvinnliga psykolog som gjorde långa tester med honom i fängelset. Willie kunde få liv i sin willie och även full utlösning utan att röra den, bara med viljans kraft. Sådan mänsklig kvalité måste imponera på en kvinnlig psykolog, nicht war? Willie borrade visserligen sin stake i psykologen på hennes arbetstid gång efter annan, men avstod från djupare, äktenskapligt engagemang. Att gifta sig med henne vore att håna äktenskapet, sade han. 
Ted Bundys sista mord var den 12-åriga flickan Kimberly Leach. Bundy
slog ner sina offer med en kofot för att sedan strypa dem till döds. Därtill utövade han våldtäkt och nekrofili.  
Alla dessa ovannämnda exemplar på skapelsens krona, plus exempelvis Åmselemördaren Juha Valjakkala, Knutbypastorn Helge Fossmo,den österrikiske incestpappan Josef Fritzl och den till döds torterade Bobbys styvpappa Eddy Larsson, fick upp till 500 beundrar- och frieribrev från unga, vackra, fria och hävdar de själva, trogna kvinnor i månaden. Månad efter månad och år efter år. Det är mer än vad Ringo Starr fick under Beatles glansdagar.     
Så Peter Madsen är långtifrån den ende mördare som väckte en kvinnas åtrå.
Anders Behring Brevik mördade sammanlagt 77 människor i Oslo och på Utøya.
Tror någon att han saknar beundrarinnor? En svenska är mest känd av dem eftersom hon lär skriva till honom åtminstone en gång i veckan. En annan som blev känd för sin kärlek till honom är en tyska som ihärdigt hävdar att hon är Breiviks flickvän och hon har gripits efter att hon försökt ta sig in till honom. Breivik dock, sägs det, vill sällskapa med kvinnor från Östeuropa.

Det är mycket som ter sig nära på obegripligt för ett litet barnbarn. Vi vuxna har slutat förvånas för länge sedan. Eftersom livet har lärt oss att jorden är rund och här kan allt ske.

1 kommentar:

  1. En utomordentligt välskriven och - trots eller kanhända just på grund av ämnets allvar - underhållande text! Tack Vladimir

    SvaraRadera