onsdag 20 september 2017

OM ÅTERBRUK

OM ÅTERBRUK

FEM MYROR ÄR FLER ÄN FYRA ELEFANTER utsågs år 2006 till ”bästa svenska barnprogram genom tiderna” i TV-underhållningsprogrammet FOLKTOPPEN, med över 50 % av rösterna. Det avsnitt som omnämnts oftast är det där Brasse bakar en sockerkaka. Han blandar alla slags goda men enligt gängse kulinariska normer ”oförenliga” ingredienser med varandra. Onekligen mycket skojigt. Denna kock-episod är lika gammal som själva berättandet, mest känd är den dock genom en tidig Walt Disney. Som en berättelse för barn föddes den ännu tidigare, nämligen år 1929, när Josef Čapek skrev en makalöst rolig och mäkta tänkvärd samlingsbok POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE : PŘÍHODY PEJSKA A KOČIČKY, KTEŘÍ SPOLU ŽIJÍ A HOSPODAŘÍ A JEŠTĚ O VŠELIJAKÝCH JINÝCH VĚCECH / BERÄTTELSER OM EN LITEN HUND OCH EN KATTUNGE, SOM BODDE TILLSAMMANS, SKÖTTE HUSHÅLLET TILLSAMMANS OCH ÄVEN OM ANDRA OLIKA ÄMNEN och i vilken även ingår berättelsen JAK SI PEJSEK S KOČIČKOU DĚLALI K SVÁTKU DORT / HUR EN LITEN HUND TILLSAMMANS MED EN KATTUNGE BAKADE EN FÖDELSEDAGSTÅRTA. Att denna Josef Čapeks berättelse ingick bland ingredienser som manusförfattarna till FEM MYROR ÄR FLER ÄN FYRA ELEFANTER, Magnus Härenstam, Brasse Brännström, Lasse Haglund och Bengt Linné använde sig av, nämns mig veterligen ingenstans. 
Och lika dant förhåller det sig med librettisten Linda Malliks och kompositören Per Larssons kort-korta barnopera VÄRLDENS BÄSTA TÅRTA som hade premiär på Göteborgsoperans scen i Skövde i mitten av september 2017. I denna har Barnet och Tyghunden tråkigt och Barnet livas upp av idén att baka en tårta till sin mamma: ”Vi gör en tårta till henne! Blanda, smeta, knåda, dega, mycket av allt, vi får inte vara fega!” Det blev ”världens bästa tårta” med allt som barn och mammor och hundar gillar, allt från fisk till finchoklad. 
Det är bra med recycling och andra återanvändningshandlingar, men när det gäller konst och kultur, känns det som att det vore klädsamt om man åtminstone med en aldrig så liten fotnot nämnde inspirationskällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar