torsdag 1 juni 2017

En lättläst bok med svårsmält innehåll

Vladimir Oravskys senaste bok, den 100-sidiga NINAS FLYKT, är en så kallad lättläst bok. Både till språkets och meningsuppbyggnadens svårighetsgrad. Även textens visuella kvalitéer underlättar läsbarheten, då de påminner om skapande från en annan Vladimir, nämligen Guillaume Apollinaires ”Calligrammes”. (Apollinaire är den kända pseudonymen för Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky.) 
På biblioteken finns NINAS FLYKT under ämnesområdena och taggarna Ungdomsbok – Historia – Etnologi – Invandring – Utvandring – Samhällskunskap – Dokumentär – Kulturhistoria – Lättläst – Läromedel.  
”(…) Föraren låser upp låset till lastbilsdörren. Han är nervös. Svetten pärlar sig på hans panna. Han vet mycket väl att det är olagligt att smuggla människor och att han kan hamna i fängelse.
Även Nina svettas. Hon sitter hopträngd och kan inte röra sig. Det bränner i magen.
Både chauffören och tullaren kliver upp på flaket. Tullaren lyser på trälådorna med ficklampan.
”Skulle jag kunna få kika i den där lådan!”
Chauffören böjer sig ned vid en av lådorna.
”Nej inte den!” bestämmer tullaren. ”Utan…”, han lyser med ficklampan på en större, längre bak. ”Öppna den där är du vänlig!”
Nina slutar andas.
”Gode du, inte vår låda”, ber hon. ”Han får inte öppna vår låda.” Det hugger till i Ninas mage. Det känns som om hon svalt en levande huggorm. Nina vill skrika ut sin smärta.

Nina hör hur chauffören går längre in i lastbilen.
”Menar du den här?” Chauffören böjer sig ned över lådan.
Nina biter sig hårt i armen för att inte skrika. Tänderna gör djupa märken i skinnet. Hon hör hur locket öppnas. Ormen vill bita sig ut ur henne genom den spända magen. (…)”

Bokens omslag är framställd av Ole Schwander, känd världen över som skaparen av affischer till Lars von Triers filmer och logon till omtalade företag som exempelvis Triers och Aalbæk Jensens Zentropa Entertainments.
Omslaget fångar mycket exakt NINAS FLYKT stämning och tolkar dess innehåll i en enda bild. 
Recensionsexemplar kan beställas genom alwa (punkt) woxlin (@) gmail (punkt) com.
NINAS FLYKT kan lånas på de flesta bibliotek och köpas exempelvis här.  
1 kommentar:

 1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) Kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  Genom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera