lördag 23 september 2017

Det går bra för Sverige

Det går bra för Sverige

Lördagen den 23 september 2017 kl. 14 parkerade jag min cykel vid ICA Maxi i Jönköping. Utanför ingången satt en desillusionerad tiggerska, som inte verkade vara med om en alltför lyckad dag. Inte på grund av att det inte fanns något folk här, utan tvärtom. Det kom och gick så många människor in och ut ur marknadstemplet att så vitt jag kunde se, ingen hade möjlighet att stanna upp för att ur sin egen ficka fiska upp en krona eller fem. Folkströmmen styrdes av liknande självstyrande mekanism som på en överfylld rulltrappa. Anledningen till detta folkhav var att ICA fyllde 100 år och ICA Maxi bjöd på 100-årskalas. Man bjussade på kaffe, läsk och tårta. Kön till läsken och kaffet slingrade sig ända till in- och utgången, och jag var med om något liknande bara i min barndomsstad Bratislava för 60 år sedan när det plötsligt spred sig ett rykte att en närliggande grönsaksaffär fått in citroner och den socialistiska människan kommer därmed att räddas från allvarlig skörbjugg. 
Vad kostar en kopp kaffe och varifrån kommer alla dessa gratisätarna? 

Gratis kaffe, läsk och tårta var inte det enda som ICA Maxi lockade kunder med. Man kunde köpa några varor något billigare. Det var pizzakit, det var chips och ostbågar, det var Coca-Cola och Fanta, det var brygg- och kok-kaffe och det var toapapper, i fall någon nödgades att uppsöka toan efter kalaset.
Chips, ostbågar, pizza, läsk. Bara varor som knappast räknas bland de mest hälsosamma för barn, vuxna eller husdjur. Men varorna var ändå populära. Vid Coca-Cola pallarna, rådde en kamp som påminde om scenen från ett flyktingläger, som äntligen nåtts av förnödenheter efter flera dagars intensiv hunger. Toapapper var fullständigt slutsålt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar